-
Şanlıurfa STEM ve Bilim Merkezinin Kuruluşu
Şanlıurfa STEM ve Bilim Merkezi, 2015 yılında gerçekleştirilen Ka2 Projesi (2015-1-TR01-KA201-022304) kapsamında oluşturulmuştur
-
Şanlıurfa STEM ve Bilim Merkezinde Verilen Eğitimler
Şanlıurfa genelinde hafta içi ve hafta sonu gruplarında okul öncesinden üniversite sonrası ve hizmetiçi eğitimler ile öğretmenlerimize birçok alanda teknolojik ve bilimsel eğitimler verilmektedir. Bu kapsamda; Kodlama, Robotik, STEM, 3D Tasarım ve İnovasyon, Zeka Oyunları ,Drone Eğitimi, Mobil Programlama, Tasarım, Astronomi eğitimleri verilmektedir.
-
Şanlıurfa STEM ve Bilim Merkezinin Katıldığı Yarışmalar
Urfa STEM ve Bilim Merkezi olarak Urfa Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ile birlikte yapmış olduğumuz çalışmalar doğrultusunda Amerikada yarışmaya katıldı. Urfalı liseli gençlerden oluşan STEM ekibi, uluslararası robot yarışması FIRST Global Challenge’da Türkiye’yi temsil etti. Ekip yeryüzündeki temiz su kaynaklarının azaldığına dikkat çekmek için geliştirdikleri robotla yarıştı.
-
Pandemi Süreci Urfa STEM ve Bilim Merkezi Üretimleri
İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Yapıcıer, katıldığı canlı yayında koronavirüsle mücadele kapsamında 3D yazıcılarla ürettikleri siperlikler hakkında bilgi verdi. Yapıcıer, "Özellikle sağlık çalışanlarımızın bu süreçte en az etkilenecek bir üretim yapıyoruz. Çok talep ediliyor ve sağlık çalışanlarımızın ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte yaklaşık 5 bin tane bizden talepleri var" dedi. Çalışma şekilleri hakkında da bilgi veren Yapıcıer, şöyle devam etti: "STEM ve bilim merkezimizde 3D makinelerle birlikte yüz kalkanı dediğimiz siperlikleri üretiyoruz. Güven açısından daha güvenli bir siperlik olarak kabul ediliyor. Biz bunları acilde görev yapan ve hastanede görev yapan sağlık çalışanlarımıza veriyoruz. Akşam saat 22.00 ile 23.00'e kadar bu merkezimizdeki arkadaşlarımızın tamamen gönüllülük esasıyla hiçbir karşılık beklemeden yaptıkları bir faaliyet sonucunda ortaya çıkan bir ürün bu. Bunları gereken tüm kurumlarımızdan talep geldikçe hepsini karşılamaya çalışıyoruz." "Tüm dünya ülkeleri, keza bizim ülkemiz de insanlık tarihi itibariyle çok büyük bir sınavdan geçiyor" diyen Yapıcıer, şu ifadelere yer verdi: "İnsanlar şu an bir sınava tabi tutuluyor resmen. Bu kapsamda da sağlık çalışanlarımızın yanında olduğumuzu gösterme noktasında biz de Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü olarak elimizden gelen tüm gayreti 7/24 çalışma mesaisiyle yerine getirmeye çalışıyoruz."
-
2017 Yılı 4007 Bilim Şenliği
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen, Bilim ve STEM yarışmalarının da yapıldığı 'TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği'ne öğrenciler kadar vatandaşlarda yoğun ilgi gösterdi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 'Bilim Küllerinden Doğuyor' sloganıyla Turgut Özal parkında düzenlenen 'TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği' kapılarını vatandaşlara açtı. Sabah saatlerinde protokol konuşmalarıyla başlayan Bilim şenliğine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Türkiye genelinde çok sayıda öğrencinin katıldığı, bilim ve STEM yarışmalarının da yapıldığı etkinlik alanına gelen vatandaşlar öğrenciler tarafından hazırlanan proje çalışmalarını inceledi. Geleceğin mucitleri gençlerin hazırladığı proje stantlarını gezen vatandaşlar öğrencilerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Büyükşehir Belediyesinin organizasyonu ile kentte ilk defa düzenlenen ve kentte büyük bir merak uyandıran Bilim şenliği 3 gün boyunca dolu dolu etkinliklerle gerçekleştirildi.
-
2018 Yılı 4007 Bilim Şenliği
300.000 katılımcının beklendiği TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği 18-20 Ekim’de Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde düzenlendi. 4007 Bilim Şenliğinin içeriği; 17 Alanda 93 Atölye, 11 Sahne Gösterisi, 50.000 TL Ödüllü TED Şanlıurfa Koleji Uluslararası STEAM Yarışması, Vex Robotik Yarışması, Ulusal STEAM Çalıştayı, Astronomi Öğretmen Semineri, Teknoloji Destekli Matematik Eğitimi Çalıştayı, Sinan Akçıl Konseri, 25.000 Katılımcıya Atölye Eğitimi, Sürpriz Yarışma ve Etkinlikler
-
2019 Yılı 3.GAP Yeşil İnovasyon Yarışması
9 Güneydoğu Anadolu Bölgesi İllerinin katılımıyla gerçekleştirilen 3.GAP Yeşil İnovasyon yarışmasına danışman öğretmenleri ve öğrencileri katılım göstererek farklı buluş ve geliştirme faaliyetlerinde bulundular. Yarışmanın 2 adet kategorisi bulunmaktadır. Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği ile Sürdürülebilir Ekoloji ve Çevre Kategorilerinde düzenlenecek olan yarışmanın son başvuru tarihi 31 Mart 2019’dur.
-
2021 Bilim Şenliği
Meslek Liseleri ve Özel okullarında katılımıyla beraber yoğun katılımla Piazza AVM’de gerçekleştirilen 2 gün boyunca sürdü. Öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla birçok etkinlik ve robotik çalışmalar bu alanda sergilendi.
-
13 İlçeye STEM Merkezi Kurulumu
Şanlıurfa Valiliği tarafından hazırlanan Karacadağ Kalkınma Ajansı Sosyal Destek Programı kapsamında desteklenen ve Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinesinde hayata geçirilen toplam 4 milyon TL bütçeli STEM Akademisi ve Kariyer Merkezleri Projesi ile 11 ilçeye STEM merkezleri kurularak Şanlıurfa İli genelinde toplamda 13 STEM Merkezi malzeme ve materyalleri ile beraber kurulumu gerçekleştirildi.
Türkiye’de ilk, Dünya genelinde de sayılı olacak şekilde bütün ilçelerinde STEM atölyesi bulunan tek yer Şanlıurfa olduğu açıklandı. İlçelerdeki STEM Merkezlerinde görevlendirilen STEM alanında deneyimli hocaların bütün öğrencilere belirli müfredat doğrultusunda eğitimler verecek. Proje ile çocukların özgün düşünebilme, teknoloji tasarımı yapabilme, yazılım geliştirebilme gibi konularda yetenek kazanmasına katkı sunulacak. Gençleri, geleceğin mesleklerine hazırlarken onların teknolojik yapıları tanıması ve kullanmasını sağlayacak. STEM eğitimi disiplinler arası ve uygulamaya yönelik yaklaşımı içeren fen, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi dört önemli disiplinin birbiriyle entegrasyonunu hedefleyen bir öğretim sistemini kapsıyor. STEM eğitimi, dünyadaki eğitim reformunun merkezinde yer alıyor ve giderek daha çok önem kazanıyor. Gelişmiş ülkelerde STEM eğitimi bir devlet politikası olarak uygulanıyor. Şanlıurfa'da kurulan STEM Akademi ve Kariyer Merkezleri ile öğrencilerin problem çözme becerisine sahip, karşılaştığı durumlar konusunda analitik düşünebilen, yorum yapabilen, çözüm yolları için araştırmacı, yenilikçi ve hayal gücünü kullanabilen bireyler olarak yetişmelerini hedefleniyor. Birçok öncü eğitimi Şanlıurfa'ya kazandıran Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, STEM eğitimlerini il geneline yayarak kentte akademik başarı düzeyini artırmayı hedefliyor -
Şanlıurfa STEM ve Bilim Merkezi Kütüphanesi
Urfa STEM ve Bilim Merkezi yapmış olduğu çalışmaları kitaplaştırarak tüm Türkiye’deki öğretmenlerin kitaplara ücretsiz bir şekilde erişebilmelerini sağladı. Bu kapsamda yazılan 11 adet kitap sayesinde gençlerimize gelişen teknolojilerin yapısını anlatarak kullanımının sağlanması ve öğretmenlere de bu kitap sayesinde ders içeriklerine ve planlarına bu eğitimleri ekleyebilmeleri sağlanmıştır. Urfa STEM ve Bilim Merkezi kütüphanesi ile yapılan çalışmaların devamlılığı sağlanarak 13 ilçemizde yer alan STEM merkezlerimizde verilecek olan eğitimlere rehber olması sağlanmıştır.
-
1.Ulusal Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları Kongresi Gerçekleştirildi.
MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Harran Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Şanlıurfa İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Genç STEM Derneği iş birliğiyle Şanlıurfa İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Harran Üniversitesi ev sahipliğinde 1.Ulusal Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları Kongresinin (EYZ 2021) birincisi düzenlenecek ve gelenekselleşerek gelecek yıllarda da yapılacaktır. Kongrenin amacı; ülkemizde ve uluslararası platformda yapılan yapay zekâ çalışmalarının eğitimdeki örnek projelerin, öğretim uygulamalarının sonuçlarının akademik ve eğitim camiası ile paylaşılması ve bunun sonucunda da yaygınlaştırılmasının sağlanmasıdır. Bu kapsamda; Erasmus, eTwinning, TÜBİTAK, yerel kalkınma ajansları, Bakanlıklar ve diğer kurum ve kuruluşlarca desteklenen projeler, yerel projeler ile okullarda gerçekleştirilmiş örnek öğretim uygulamalarının kongrede bildiri olarak sunumu gerçekleştirilebilecektir.
1.Ulusal Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları Kongresinde (EYZ 2021) ülkemizde yer alan meslektaşlarla uzmanlık, deneyim ve bilimsel çalışmaların paylaşılmasını amaçlamaktadır. Bu bakımdan kongremiz 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi ve araştırmacıları ağırlamıştır. Yapılan çalışmalar değerlendirilerek gelecekte yapılacak olan proje ve uygulamalar konusunda paydaşlar arasında görüş alış verişi yapıldı. Şanlıurfa Vali Yardımcısı Mustafa AKIN, Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender AÇANAL, Tübitak Başkanı Prof.Dr.Hasan MANDAL , Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Hakan BÜCÜK, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ahmet ATAÇ , Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Sabri ÇELİK, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent YAZICI , Ardahan İl Milli Eğitim Müdürü Erhan Bulut ve Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü İsmail YAPICIER’in 30 katılımlarıyla açılışı yapılan 1.Ulusal Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları Kongresi Online ve Yüzyüze oturum ve sunumlarıyla yoğun bir katılımda gerçekleştirilmiştir.